Donar door de jaren heen

's-Gravenhaagse gymnastiekvereniging Donar is op 9 maart 1904 opgericht.
De eerste jaren mochten er alleen mannen lid worden maar vanaf 1916 werd er ook een damesafdeling opgestart.
Vanaf 1928 maakte diverse leden van Donar deel uit van de Nederlandse keurploeg en behaalde vele successen bij nationale groepswedstrijden.
Zo werden de heren in 1935 kampioen klassikaal rek en in 1937 kampioen klassikaal brug.

De dames werden een jaar later eveneens kampioen klassikaal brug (met gelijke leggers!)
Zowel in 1928 als 1952 deden leden van Donar mee aan de Olympische Spelen. In 1928 werd het dames team 1e en in 1952 6e. De meest succesvolste turnster van Donar is Dini Krul-Van de Nolk van Gogh, ze was 5 maal Nederlands Kampioen en maakte deel uit van het Olympische team in 1952.
Behalve turnen werd er vroeger bij Donar ook aan atletiek en zwemmen gedaan. Later kwamen hier ook hockey en handbal bij. Tegenwoordig wordt er buiten turnen ook les gegeven in jazzdance, aerobics, badminton en volleybal.

Behalve de onderlinge wedstrijden en springwedstrijden worden er jaarlijks vele activiteiten voor leden en niet-leden georganiseerd. Vanaf 1987 wordt elk jaar een gymnastiekdriedaagse georganiseerd, waarmee Donar ook weer nieuwe leden probeert aan te trekken. Verder strijden alle recreatielessen voor meisjes jaarlijks om de wisselbeker in de zalencompetitie, komt Sinterklaas op bezoek, gaan we op kamp en sluiten het seizoen af met het springfestijn.
Het geven van een grote jubileumuitvoering behoort tot een lange traditie (vanaf 1919) die Donar elke 5 jaar voortzet.

Na de brandstichting tijdens oud en nieuw 2007-2008 in de zaal aan de Renswoudelaan zag het er even somber uit voor de vereniging. Maanden lang is er gewerkt aan de renovatie van het gebouw en het onderbrengen van de lessen op andere locaties. Gelukkig kon de zaal in september 2008 weer gebruikt worden en werd deze op 11 januari 2009 officieel heropend door wethouder Sander Dekker.

Momenteel stijgt het ledenaantal van Donar gestaag door. Door het opstarten van de jazzdans afdeling begin 2005 en de overname van de GV Dion in 2009 mochten wij vele nieuwe Donarleden welkom heten.
Ook hebben wij door de opheffing van oude Haagse verenigingen zoals Wik en Excelsior Loosduinen nieuwe leden en leiding weten aan te trekken.

Agenda

(data onder voorbehoud)